top of page

In de lente zonnecrème smeren?

Zaaaaalig, de voorbije dagen hebben we al wat kunnen profiteren van mooie, warme dagen waarin de zon al heel wat uren heeft geschenen. Heb jij ook al lekker liggen zonnen? Of Misschien je tuin en terras zomerklaar gemaakt? Groot gelijk heb je!

Maar heb je dan ook gedacht aan een zonnecréme? Of denk je dat het lentezonnetje niet zo schadelijk is?
UVA-, UVB- en UVC-stralen

Eerst wil ik je uitleggen waarom de zonnestralen eigenlijk zo schadelijk zijn. UV licht wordt uitgestraald door de zon. Deze bestaat uit 3 soorten stralen.

- UVA stralen

- UVB stralen

- UVC stralen

De UVC stralen komen niet tot bij ons op de huid, deze worden tegengehouden door de ozonlaag en het fijne stof.

De UVA-stralen komen wel tot bij ons, deze dringen diep door tot in onze huid. Door de UVA-stralen krijgen we ons bruiner kleurtje maar ze zorgen er ook voor dat de huid verslapt, rimpels krijgt en ze zijn ook de oorzaak van huidkanker. De zonnebanken werken ook met UVA-stralen.

De UVB-stralen komen ook tot bij ons, maar dringen niet zo diep in de huid binnen. Zij veroorzaken wel het rood worden, de verbranding van de huid. De UVB-stralen veroorzaken ook huidkanker.Op de verpakking van de zonnecrèmes staat een cijfer, dat is de zonnefactor of soms ook de SPF (Sun Protection Factor) genoemd. Dit cijfer geeft aan hoelang UVB-stralen erover doen om roodheid te veroorzaken. Dit wil zeggen: bij een factor 20 duurt het 20 keer langer vooraleer je verbrandt, dan wanneer je geen zonnecrème gebruikt.
Dus, hoe lager het cijfer op de verpakking, hoe meer je jezelf moet insmeren met de zonnecrème. Bye bye fabeltje: ik bruin niet wanneer ik een zonnecrème gebruik met factor 50!


Het is ook zeer belangrijk dat je er op de verpakking van je zonnecrème vermeldt staat det het tegen UVA-stralen beschermt. De schade die UVA-stralen veroorzaakt is niet uit te drukken in een cijfer.
Wakker worden! 

Graag kom ik even terug op mijn eerder gesteld vraag: denk je dat het lentezonnetje niet zo schadelijk is?

Zeg jij volmondig: nee, zo schadelijk is dat lentezonnetje niet..

Dan moet ik je onmiddellijk wakker schudden! De UV stralen in de lente zijn wel degelijk schadelijk, zelfs in de winter. Het is aangeraden om je het hele jaar door te beschermen met zonnecrème tegen de schadelijke UV stralen.


Het hangt niet zo zeer af van de temperatuur of je al dan niet verbrandt. Het hangt af van met welke sterkte de uv stralen de aarde bereiken. Dit wordt weergegeven op een schaal van 0 tot 10, de UV-index. Waarschijnlijk wel al eens van gehoord. Wanneer het volop zomer is zijn deze waardes rond 7 à 8. Bij zo'n waardes verbrand je binnen het kwartier, als je geen zonnecrème hebt aangebracht.

Dit wil niet zeggen dat je geen zonnecrème moet aanbrengen in de winter. Dit hangt af van de situatie. In de winter is de Uv-index minder, waardoor je niet alle dagen zonnecrème hoeft te smeren. Maar wanneer je een flinke wandeling doet en zeker wanneer er een hemelsblauwe hemel is, is het aangeraden om een zonnecrème aan te brengen. Want ook dan kan je huid beschadiging oplopen. Denk er ook aan wanneer je gaat skiën, dan kom je huid in aanraking met de hoogte zon, dan is het een échte must om zonnecrème aan te brengen! 


Ik hoor het je al zeggen: ik heb een SPF factor in mijn dagcrème dus ik ben toch al beschermd tegen de UV-stralen. Nee, sorry, dit klopt niet.

De SPF in jouw dagcrème geeft wel een kleine bescherming, maar niet voor de hele dag. Het is echt noodzakelijk dat je tussendoor een zonnecrème aanbrengt. Vooral wanneer het hoog zomer is, in de winter is dat minder noodzakelijk.Vitamine D

Eigenlijk is ons zonnegebruik helemaal verkeerd. Vitamine D hebben we nodig, vele denken dan onmiddellijk aan het zonnetje. Wist je dat het voldoende is om 15 à 30 minuten 5% (is gelijk aan: je gezicht en de rug van je handen) van ons lichaam per dag bloot te stellen aan het zonlicht. Op die manier hebben we voldoende vitamine D opgedaan.

In de zomer is dat geen probleem, maar in de winter is dat al wat moeilijker.

Wat ons ook zo typeert is dat we door het jaar heen weinig buiten komen, in de zomer gaan we op vakantie en vertoeven we minstens 4 à 5 uur per dag in de zon. Dat verklaard de gigantische stijging aan zonneschade en huidkanker. De voorbije 15 jaar is het aantal huidkankers van de Belgische bevolking gestegen met 350%. Dat is wat hé!?
Nog enkele weetjes

- Smeer op tijd, breng je zonnecrème 30 minuten op voorhand aan, op die manier is je huid goed verzadigd met het product en ben je zeker van de bescherming.


- Wees niet te zuinig, gebruik voldoende product. Vergeet je hals, nek, oren en lippen niet. Ook tenen worden vaak vergeten.


- Smeer je ook in wanneer je in de schaduw zit. Wees gerust ook in de schaduw kunnen de UV-stralen tot bij jou komen.


- Hou rekening met de houdbaarheidsdatum van je zonnecrème. Normaal blijft deze een jaartje goed na openingen. Wanneer deze datum is overschreden klopt de SPF niet meer. Een SPF 30 waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden beschermd niet meer zoals een "goede" SPF 30.


- 75% van de rimpels wordt veroorzaakt door de zon!!

Dus lieve mensen eigenlijk heb ik maar 1 boodschap voor jullie, smeren, smeren en nog eens smeren! We vergeten zo vaak de nadelige effecten van de zon. Vergeet ook je kinderen niet. Als ouder ben jij verantwoordelijk voor de zonneschade dat je kind oploopt in zijn of haar jonge leventje, wat later enorme gevolgen kan hebben.


Ik ben alvast enorme fan van de zonneproducten van Germaine de Capuccini, neem gerust een kijkje https://www.schoonheidsinstituutmarbeau.com/suncare Wist je dat deze producten de huid ook beschermen van binnen uit. Ze hebben zelfs de Australische normen.


Stap af van de mening dat je geen mooi kleurtje krijgt van een hoger SPF factor in de zonnecrème want dat klopt niet! Denk ook aan de tanningproducten, je wordt heus geen gestreepte wortel, deze producten zijn de laatste tijd fel verbeterd! Dit is alvast mijn favoriet! https://www.schoonheidsinstituutmarbeau.com/tanningHoe bescherm jij je tegen zon?


Veel liefs

Cynthia63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page